O Prorocima Tarabićima

Bilo je to krajem 19 veka. Srbija nemirna. Jedan rat smenjivao je drugi. Kuće bez muških glava. Nespokojstvo svuda. Isčekivanje slobode daleko. I mir daleko. Bilo je to vreme kada su deci davana imena: Ljubomir, Slavomir, Milomir, Radomir

A tamo negde “na kraju sveta“, u Kremnima ispod Tare preko koje su prolazili samo retki karavani iz Dubrovnika, Miloš i Mitar Tarabić proriču dane koji dolaze. Smene vlada, ratove, ubistva, pronalaske…

Ti nepismeni i religiozni seljaci, čobani, provode dane sa stadima pod Tarom, a tamo vide ono što  drugi ni ne slute,  što nauka još ne poznaje.

A svet danas, kao nekada i više nego nekada ne prestaje da se interesuje za Kremna i njihovo proročanstvo.

Legenda

Za Tarabiće se zna da su se u Kremna doselili krajem osamnaestog veka i da poreklo vode iz Hercegovine.

Legenda kaže da Tarabići nisu došli u Kremna pod tim imenom, ali da to ime nose već od prvih dana doseljenja u ovo selo. Kaže se kako je ova familija od svih Kremanaca bila najbliža Tari, te su im, zbog te blizine, meštani nadenuli novo porodično ime – Tarabići .

Miloš (1809-1854) i Mitar Tarabić (1829-1899).  Jedan stric, drugi sinovac “vide“ sa besputnih, planinskih prostora ovoga dela sveta sve značajnije događaje svoga stoleća, iako nepismeni i bez osnovnih istorijskih i geografskih znanja. Oni svojim porukama ispunjavaju ne samo vremensko razdoblje u kome su živeli, već idu i mnogo dalje, u ovo naše vreme i u ono koje tek dolazi.

Mesto gde su oni rođeni, gde su odrasli i živeli, to nije bilo čak ni selo, već zaseok sa desetak kuća Tarabića, u Kremnima, pod planinom Tarom, udaljen osam sati hoda od prvog većeg grada Užica. Putevi, zeleznica, automobili su još daleka budućnost o kojoj se i ne sluti. Telefon će biti pronađen tek pred kraj veka. Bolesti se leče travama, umire se ,,od starosti“, do prvog lekara treba na konju četiri sata jahanja, kolskom zapregom dva puta više. I škola je bila daleko, ne može se u nju zimi kroz smetove, a zima ovde traje ponekad i više od pola godine.

Proročanstvo Tarabića utkano je u našu kulturnu baštinu. Neobjašnjivom narodnom mistikom učinilo da živi i traje vekovima, unosi nadu u živote, privlači sve generacije i nekada i sada.